CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

14.2.19

KARI IKAN

 kari adalah menu yang paling kerap dimasak..Seminggu dalam 2 atau 3 kali masak kari..ada macam-macam cara orang masak kari..bagi akak tak kisah camana pun asal sedap..kita masak simple2 je xde letak banyak bahan..meh la layan resepi kita buat kari simple ni


KARI IKAN BAWAL EMAS

2 ulas bawang kecik + bawang putih+daun kari untuk tumis
1 biji bawang besar + 2 ulang bawang putih diblender
untuk tumis juga..
rempah kari ikut suka..kalau kita suka letak 1 1/2 paket rempah paket kecik
asam jawa
santan
ikan
bendi
tomato
cili hijau

CARA2:

1. Tumis bahan yang dihiris sampai naik bau dan masukan bawang blender, tumis sampai garing
2. Masukan rempah kari yang dicampur air dan air asam jawa, kecilkan api..biar sampai rempah masak dan pecah minyak
3. Masukan ikan jika ikan jenis isi tebal + bendi+cili hijau..biar sekejap kemudian masukan santan dan perasakan dengan garam, last masukan tomato..kalau pekat sangat tambah air sedikit..kalau ikan yg nipis macam termenung masuk ikan sekali santan dan perasakan dengan garam.
4. Biasanya kita letak santan sikit je

Kari akan rasa kick bila cukup masam dan masinnya


Ni masak untuk tetamu datang rumah

Kari ikan semilang

No comments:

Post a Comment